Leeuwarden

Drievoudige hoofdstad Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en is de grootste van de Friese Elf Steden. Uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 staat de stad bekend om zijn gezellige binnenstad en de vele evenementen: een stad vol cultuur. Tot slot is de stad ook nog eens Capital of Water Technology. In de WaterCampus is een ‘hub’ van een wereldwijd watertechnologisch netwerk, een spil die kennis samenbrengt en innovatie mogelijk maakt.

Dit zijn al drie redenen om de stad te bezoeken, maar Leeuwarden heeft nog veel meer te bieden. De stad is rijk aan monumentale panden en architectuur. Bij een verblijf aan Leeuwarden kan een rondje langs deze bezienswaardigheden niet ontbreken. We snappen dat je niet alles in een weekend kan zien, maar dan heb je wel gelijk een goede reden om weer terug te komen. Hieronder een aantal must-sees in Leeuwarden.

Oldehove
Bij een bezoek aan Leeuwarden mag je hét icoon van de stad niet missen: de Oldehove. De toren is in 1529 gebouwd en is schever dan de Toren van Pisa. Bewonder hem van binnen en van buiten en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Blokhuispoort
Tot tien jaar geleden deed de Blokhuispoort nog dienst als huis van bewaring, maar tegenwoordig is het een cultureel bedrijvencentrum. In een inspirerende omgeving werken rond de 100 creatievellingen, apart van elkaar, maar ook vaak samen, en vind je eet- en drinkgelegenheden als Café de Bak en Proefverlof.

De Waag
Vroeger was De Waag het centrum van handel. Sinds 1483 is er al een waag in Leeuwarden, maar het huidige waaggebouw is rond 1595 gebouwd. De Waag is tot 1880 is gebruik geweest, vanaf dat jaar werd er gewogen in het Beurs- en waaggebouw aan het Beursplein. Tegenwoordig huisvest het waaggebouw een gezellige lunchroom met zonnig terras.

Beurs
Het prachtige beursgebouw huisvest nu nog de centrale bibliotheek, maar die verhuist binnenkort naar de Blokhuispoort. De bibliotheek maakt plaats voor de campus van de Rijksuniversiteit. De Beurs is in 1880 gebouwd en diende als ruimte om graan in te verhandelen. Het neoclassicistische gebouw was ideaal gelegen, dicht bij het station en aan een grootscheeps vaarwater.

Centraal Apotheek
Op de Voorstreek vinden we een wel heel bijzonder gebouw. Nog volledig in originele staat kun je de Centraal Apotheek niet missen. Het gebouw in metselwerk van gele en roodbruine steen is vrolijk en speels en is in 1905 gebouwd in een art-nouveau stijl. Vanaf het begin is het een apotheek en dat is altijd zo gebleven.

Sint Bonifatius Kerk
De kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius en werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H. Cuypers. De kerk is dus niet heel oud, maar wel erg mooi. Het interieur van de katholieke kerk is rijk versierd met beschilderde wandpanelen, wel vijf altaren, enorme gebrandschilderde ramen en vele bijzondere ornamenten.

Prinsentuin
In het stadspark de Prinsentuin kun je even heerlijk ontsnappen aan de drukte van de stad. Je vindt er een romantische muziekkoepel waar regelmatig wordt opgetreden, een grand café en de mooiste jachthaven van Nederland. Verder is er veel plek om te picknicken en te genieten van de zon of de voorbijvarende bootjes.

Op het gebied van uitgaan en muziek is er een overvloed horecagelegenheden en muziekzalen waar je naartoe kunt. Bij ons in de buurt vind je al een verscheidenheid in horeca en uitgaansgelegenheden. Op het Ruiterskwartier vind je met shotjesbar Bebida’s tot Stadsschouwburg de Harmonie voor ieder wat wils. In het uitgaansgebied vind je ook culturele hotspot Neushoorn en Club Red. Bij ons om de hoek is de Oude Doelesteeg. Hier zijn heel wat kleine en gezellige horecagelegenheden gevestigd als Bar Sybs, Café de Nachtwacht en de Doelebar. Ga je wat meer richting het winkelgebied, dan vind je op de Nieuwestad nog een aantal gezellige kroegen, cafés en restaurants en kun je meteen een film meepakken in een van de Leeuwarder Bioscopen. Kortom, je komt de nacht wel door in de binnenstad.

Wanneer de dag weer is aangebroken is het tijd voor een dagje cultuur. Leeuwarden heeft een verscheidenheid aan musea. Hier ontdek je nog meer over de stad en zijn historie, de provincie en de natuur om ons heen. Het leuke is dat er voor jong en oud altijd wel iets te zien en te beleven is. Hieronder hebben we een paar musea voor je op een rijtje gezet die we je kunnen aanraden.

Fries Museum
In het Fries Museum ontdek je de Fries in jezelf. Met uiteenlopende en wisselende tentoonstellingen neem je een kijkje in de geschiedenis en de kunst van Friesland. Dans bijvoorbeeld met de mysterieuze Mata Hari of strijd met Grutte Pier tegen de Hollanders. Dit en veel meer beleef je in het Fries Museum.

Keramiekmuseum Princessehof
De mooiste keramiek is verzameld in het Keramiekmuseum Princessehof. Het museum bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk en veelzijdig beeld van de Nederlandse art-nouveau- en art-decokeramiek uit de periode 1880-1930. Naast de vaste presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen.

Natuurmuseum Fryslân
Het museum voor jong en oud waar je in de natuur op avontuur gaat. Bekijk de schatten die kapitein Severein verzamelde op zijn reizen rond de wereld. Voel je klein duimpje naast de enorme kaken van de blauwe vinvis. En kijk hoe de preparateur een ransuil of torenvalk opzet in het open atelier.

Historisch Centrum Leeuwarden
Het HCL is hét centrum voor het Leeuwarder historisch erfgoed. Duizenden meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot nu worden hier bewaard en voor iedereen toegankelijk gemaakt. De exposities laten jong en oud de indrukwekkende geschiedenis van Leeuwarden beleven. In het archief is een schatkamer ingericht, waarin de topstukken van de Leeuwarder geschiedenis te zien zijn.

We kunnen alleen maar concluderen dat er genoeg in Leeuwarden te doen is voor een volledige zomervakantie. Blijf je een weekendje? Kom dan zeker terug. Naast deze vele bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden worden er met regelmaat hele leuke evenementen georganiseerd: Welcome to the Village, Cityproms, Psy-Fi, Noordelijk Film Festival, Ljouwert Culinair, UITFestival en nog heel, heel veel meer. Hou de evenementenagenda’s dus goed in de gaten.

Tot snel in Leeuwarden!